Wiele firm kurierskich w Polsce traktuje żywność jako produkt wyłączony z transportu. Wynika to głównie z konieczności zachowania optymalnych warunków temperaturowych, wilgotności powietrza oraz nasłonecznienia w trakcie tranzytu. Wysyłka żywności kurierem jest możliwa, ale na własną odpowiedzialność i z odpowiednim zabezpieczeniem towaru. Sprawdź, jak wysłać żywność kurierem.
Wysyłka żywności – czy można to zrobić?
Legalny tranzyt żywności jest realizowany przez firmy spedycyjne zajmujące się wyłącznie przewozem żywności. To oczywiście nie oznacza, że wysyłka żywności kurierem przez osoby prywatne jest niemożliwa. Jak najbardziej można to zrobić, aczkolwiek przewoźnicy wskazują najczęściej, że nie będą w stanie zagwarantować optymalnych warunków do tranzytu takich towarów.
Wysyłka żywności w paczkach standardowymi usługami transportowymi wiąże się ze sporym ryzykiem wycieków lub zepsucia się żywności. To szczególnie częste, jeśli nadawca nie zadba o odpowiednie zabezpieczenie towaru na czas przewozu. Decydując się na wysłanie paczki z pożywieniem standardową paczką kurierską, upewnij się, że masz karton potrzebny do bezpiecznego nadania tego typu towarów.
W tym przypadku świetnie sprawdzają się opakowania izotermiczne. Są w stanie utrzymać temperatury od 2 do 8 stopni Celsjusza nawet przez ponad 24 godziny. Zamykając produkty żywnościowe w takim kartonie, zwiększasz szanse, że jedzenie dotrze do odbiorcy świeże, a nawet jeszcze chłodne.
Jak wysłać paczkę z jedzeniem? Poradnik krok po kroku
Na ogół odradza się wysyłkę domowych posiłków, mięsa oraz przetworzonych artykułów spożywczych kurierem. Wynika to tylko ze względów bezpieczeństwa, aby towar nie uległ zepsuciu, gdyby tranzyt był opóźniony. Produkty żywnościowe, które możesz bezpiecznie wysłać to przede wszystkim suche pożywienie, a także puszkowane z długą datą ważności. Takie artykuły raczej rzadko ulegają uszkodzeniom, szczególnie jeśli są poprawnie zapakowane w kartonach.
Wyróżniamy kilka kroków, jak wysłać żywność kurierem, aby ta dotarła do odbiorcy w nienaruszonym stanie i w pełni świeża.
- Wybierz bezpieczne opakowania kartonowe lub izotermiczne.
- Wypełnij dno paczki folią pęcherzykową lub innym amortyzującym wypełniaczem.
- Umieść żywność w zamkniętych pudełeczkach i włóż do kartonowego opakowania.
- Przykryj towar dodatkową warstwą wypełniacza.
- Zamknij przesyłkę taśmą do pakowania paczek.
- Oznacz karton przy pomocy naklejek ostrzegawczych lub informacyjnych, np. o wymaganej temperaturze przewozu.
- Wydrukuj list przewozowy, naklej i oddaj przesyłkę w ręce kuriera.
Aby bezpiecznie wysyłać żywność kurierem, warto mieć podpisaną umowę na tranzyt towarów żywnościowych w niższych temperaturach. To zwiększa szanse, że produkty dotrą do odbiorcy bez ryzyka zepsucia. Sprawdź nasz przewodnik po naklejkach ostrzegawczych na paczki. Dowiesz się, w jaki sposób oznakować przesyłkę z produktami żywnościowymi.
Materiały pakowe przydatne do wysyłki żywności kurierem
Naprawdę wiele materiałów operacyjnych, które można wykorzystać w trakcie wysyłki żywności. Dobrym wyborem są pudełka kartonowe z tektury falistej 5-warstwowej. Są odpowiednio grube, dzięki czemu nie przemakają, a dodatkowo zabezpieczają żywność przed uderzeniami w czasie transportu.
Poniżej przedstawiamy kilka materiałów operacyjnych niezbędnych do pakowania i wysyłki żywności kurierem.
- Kartony fasonowe do wysyłki – są idealne do pakowania drobnych produktów żywnościowych, np. suszonych owoców. Można je łatwo zamykać i otwierać, a dodatkowo nadają się do piętrowania. Dzięki temu możesz bez problemu wykorzystać je do hurtowej wysyłki żywności na paletach.
- Kartony specjalistyczne ekologiczne – te nadają się do wysyłki wszelkiego rodzaju towarów, a w tym żywności. Możesz zamknąć w nich suche pożywienie lub takie w formie puszkowanej.
- Pochłaniacz wilgoci w saszetkach – to podstawa, szczególnie w trakcie wysyłki żywności świeżej, np. sałaty, kanapek czy gotowych dań obiadowych. Im mniej wilgoci w paczce, tym mniejsze ryzyko, że żywność się popsuje.
- Worki i woreczki do pakowania – możesz wykorzystać worki foliowe z recyklingu lub strunowe, które doskonale nadają się do zamykania niektórych produktów żywnościowych, np. owoców. Po umieszczeniu produktu w woreczku możesz bezpiecznie ułożyć go w kartonie pomiędzy warstwami wypełniacza.
- Papier pakowy kraft – jest niezbędny, aby bezpiecznie zapakować produkty spożywcze. Wysyłka żywności z użyciem papieru kraft jest o wiele bezpieczniejsza, a dodatkowo w 100% ekologiczna.
Materiałów, które są przydatne w trakcie wysyłki żywności, jest znacznie więcej. Wystarczy dokładnie przejrzeć ofertę RAJA i wybrać akcesoria oraz kartony, które będą idealnie dopasowane do gabarytów transportowanych towarów. Jak wysłać żywność kurierem, aby ta była w 100% bezpieczna? Najlepiej wykorzystać kartony izotermiczne, które utrzymują niższe temperatury we wnętrzu zamkniętego pudełka nawet przez kilkadziesiąt godzin.
Wysyłka żywności kurierem – jakie produkty można wysłać i czego unikać?
Zanim przygotujesz przesyłkę z pożywieniem do nadania firmą kurierską, upewnij się, że towar ma jakiekolwiek szanse dojechać na miejsce w nienaruszonym stanie. Produkty żywnościowe dzielimy na trzy kategorie ze względu na możliwości bezpiecznego transportu.
Produkty spożywcze bezpieczne do transportu kurierem
Do tej kategorii zaliczamy produkty pakowane w metalowe puszki z długim terminem przydatności, suchą żywność, słodycze, czipsy, kawy i herbaty. Wysyłka żywności kurierem jest bezpieczna także w przypadku produktów sypkich i suchych, np. mąka. Warto jednak pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków przewozu, np. niski poziom wilgotności we wnętrzu paczki.
Produkty spożywcze, których wysyłka może być problematyczna
Do tej grupy produktów zaliczamy wszelkiego rodzaju wędliny pakowane hermetycznie w zakładach przetwórstwa mięsa. Najczęściej trzeba je spożyć w terminie 14 dni od czasu zapakowania, co pozwala na stosunkowo bezpieczną wysyłkę żywności. Soki, przeciery oraz przetwory w szklanych opakowaniach również można wysłać kurierem, ale tylko wtedy, kiedy zadbasz o odpowiednie zabezpieczenie kartonu.
Produkty spożywcze, które sprawiają problemy transportowe
Lód, wszelkiego rodzaju wkłady chłodzące, szklane butelki z alkoholem oraz produkty z krótkim terminem przydatności to towar, którego wysyłki firmą kurierską należy unikać. Przykładowo: jeśli już wysyłasz sosy w plastikowych tubach lub szklane pojemniki z żywnością – musisz nie tylko odpowiednio zabezpieczyć paczkę, ale także zadbać o optymalną temperaturę przewozu i jak najkrótszy czas realizacji zlecenia przez firmę spedycyjną.
Jak wysłać żywność kurierem? Najważniejsze informacje w pigułce
Wskazówek, jak wysłać żywność kurierem jest mnóstwo. Wystarczy, że wykorzystasz kilka sprawdzonych metod, a produkty żywnościowe dotrą do odbiorcy świeże i w nienaruszonym stanie. Kilka sprawdzonych wskazówek przedstawiamy poniżej:
- butelki i szklane słoiki owijaj folią bąbelkową lub folią polietylenową.
- sypkie produkty zamykaj w woreczkach strunowych ze szczelnym zamknięciem,
- produkty żywnościowe łatwe do uszkodzenia zabezpieczaj wypełniaczem do paczek oraz umieszczaj w oddzielnych opakowaniach tekturowych,
- zadbaj o amortyzację paczki od dołu, boku i z góry,
- gotową paczkę owiń folią stretch – to gwarancja, że nawet w razie wycieku płynu przesyłka nie ulegnie całkowitemu uszkodzeniu.
Czy można wysłać żywność pocztą lub kurierem? Oczywiście, że tak! Firmy realizujące taki tranzyt w ilościach hurtowych najczęściej wykorzystują nowoczesną flotę pojazdów z chłodniami, dzięki czemu żywność pozostaje świeża nawet przez kilkadziesiąt godzin trwającego tranzytu. Samodzielna wysyłka żywności kurierem również jest możliwa, aczkolwiek wymaga odpowiedniego przygotowania. Dobre zaplanowanie wysyłki (najlepiej poza weekendem), a także użycie profesjonalnych materiałów do pakowania żywności to podstawa.